Oświęcimski półfinał 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku już za nami. Chleby, ciasta i wędliny, wystawione przez wystawców smakowały znakomicie. Mogli przekonać się o tym ci, którzy licznie pojawili się w niedzielę przy Oświęcimskim Centrum Kultury. Do Oświęcimia zawitało 20 producentów żywności z powiatów oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego. Na stoiskach można było skosztować wyśmienitych wędlin, pieczywa, miodów, zup. Wśród lokalnych przysmaków prym wiódł karp zatorski w różnych postaciach: wędzony, smażony, w zalewie octowej. W długiej kolejce oczekiwano, by skosztować tradycyjnej zupy cebulowej przygotowanej przez szefa kuchni Restauracji La Rossa. Zwycięzcom w konkursie i plebiscycie „Małopolski Smak” nagrody wręczyła Maria Pędrak zastępca prezydenta Oświęcimia.
Oświęcimski półfinał 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku już za nami. Chleby, ciasta i wędliny, wystawione przez wystawców smakowały znakomicie. Mogli przekonać się o tym ci, którzy licznie pojawili się w niedzielę przy Oświęcimskim Centrum Kultury. Do Oświęcimia zawitało 20 producentów żywności z powiatów oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego. Na stoiskach można było skosztować wyśmienitych wędlin, pieczywa, miodów, zup. Wśród lokalnych przysmaków prym wiódł karp zatorski w różnych postaciach: wędzony, smażony, w zalewie octowej. W długiej kolejce oczekiwano, by skosztować tradycyjnej zupy cebulowej przygotowanej przez szefa kuchni Restauracji La Rossa. Zwycięzcom w konkursie i plebiscycie „Małopolski Smak” nagrody wręczyła Maria Pędrak zastępca prezydenta Oświęcimia.
Imprezie towarzyszyły: koncert orkiestry dętej, spektakl teatralny i zabawy interaktywne dla dzieci, występy zespołów tanecznych oraz koncerty muzyczne.
Kolejny półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się 7 lipca na Małym Rynku w Miechowie. W ostatni weekend sierpnia na placu Wolnica w Krakowie poznamy zwycięzcę dziewiątej edycji.
Organizatorzy półfinału w Oświęcimiu to: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Oświęcimskie Centrum Kultury oraz Urząd Miasta w Oświęcimiu.
Wyniki oświęcimskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku prezentują się następująco:
Plebiscyt:
Kategoria Ekologiczne Przysmaki: Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza z Zimnodołu
Produkt: Jurajska malina zalana
Kategoria: Tradycyjne Specjały: Piekarnia Patrycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego
Produkt: Chleb jurajski
Kategoria: Smakołyki z Legendą: Firma „Elimex” z Młoszowej
Produkt: Bekon staropolski
Kategoria Jak u Mamy: Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa
Produkt: Flaki z kaszą
Konkurs:
Grand Prix: Firma „Elimex” z Młoszowej
Produkt: Bekon staropolski
Wyróżnienie: Zakład Przetwórstwa Mięsa Edmund Barczyk z Wolbromia
Produkt: Szynka staropolska
Wyróżnienie: Piekarnia Piskorek Antoni z Nowej Wsi
Produkt: Żurek od Piskorka
Pokaz gotowania:
Restauracja La Rossa z Oświęcimia
Danie: Zupa cebulowa
Fot.OCK