15.06.2015

Comber z królika i kaszotto z buraków degustowano podczas oświęcimskiego połfinału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku

 

Kolejny półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku już za nami. O tytuł najlepszych wyrobów i udział w wielkim finale rywalizowało 20 producenci żywności z powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego. Oceniani byli w plebiscycie, w którym zagłosować mógł każdy uczestnik festiwalu, a noty wystawiało specjalne jury. Bazą potraw, które były ocenianie w konkursie musiały być produkty z regionu.
Każdy kto 14 czerwca przyszedł na oświęcimski rynek mógł oglądać jak dania przygotowują kulinarni blogerzy, szefowie kuchni czy marszałek Marek Sowa oraz prezydent Janusz Chwierut.

Fot. OCK

 

Kolejny półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku już za nami. O tytuł najlepszych wyrobów i udział w wielkim finale rywalizowało 20 producenci żywności z powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego. Oceniani byli w plebiscycie, w którym zagłosować mógł każdy uczestnik festiwalu, a noty wystawiało specjalne jury. Bazą potraw, które były ocenianie w konkursie musiały być produkty z regionu.
Każdy kto 14 czerwca przyszedł na oświęcimski rynek mógł oglądać jak dania przygotowują kulinarni blogerzy, szefowie kuchni czy marszałek Marek Sowa oraz prezydent Janusz Chwierut.

Fot. OCK

Dla gości były też smakołyki jak m.in. comber z królika z nutą wędzonej słoniny z dzika w szynce wiejskiej, kaszotto z buraków z kozim serem czy zupa z karpia zatorskiego z papryką, papryką wędzoną i selerem naciowym. 

Zwycięzcami plebiscytu w poszczególnych kategoriach zostali: w kategorii "Ekologiczne przysmaki" Jurajską orzechówka zalana Jankielowym czarem Pustyni (Agroturystyczna Akademia Zdrowia, Hucisko), w kategorii "Jak u mamy" Źurek z ziemniakami okraszony pypkam (KGW w Mirowie). Za najlepszy "Tradycyjny specjał" uznano chleb świąteczny (Pikarnia Patrycja i Paweł, Kwaśniów Górny), a najciekawszym "Smakołykiem z legendą" została polędwiczka plebana (ZPHU Elimex, Młoszowa). Z kolei uznanie jurorów uzyskali chleb orzechowy "Edoardo (PLZ Gobal, Polanka Wielka) – Grand Prix, chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja i Paweł) – II nagroda i chleb pełnoziarnisty ( Pracownia Cukiernicza Piskorek, Nowa Wieś) – III nagroda.

Cała siedmioosobowa grupa otrzymała możliwość uczestnictwa w krakowskim finale na Placu Wolnica w Krakowie, który odbędzie się w ostatni weekend sierpnia. Za tydzień półfinał MFS odbędzie się w Wadowicach (21 czerwca), następnie w Miechowie (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca), Tarnowie (19 lipca) i Starym Sączu (26 lipca)

Kiermaszom towarzyszyły prezentacje artystyczne na estradzie: koncert orkiestry dętej OCK i Reprezentacyjnego Zespołu Pieśni i Tańca Miasta Oświęcim "Hajduki", pokazy zespołów i formacji z oświęcimskich szkół tańca – OCK, Grawitacja i Astra oraz pszczyńskiego projektu Salsa, program dla dzieci w wykonaniu "Centrum Uśmiechu" oraz koncert Andrzeja Sikorowskiego i Mai Sikorowskiej z zespołem.

Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne. Impreza realizowana jest cyklicznie od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu organizowane są eliminacje półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby.

Żródlo info: www.malopolskie.pl i www.ock.org.pl

Fot. Oświęcismkie Centrum Kultury 

 

 

 

 

 

 

Font Resize
Contrast