23.06.2014

Galicyjska wisienka, kołacz jurajski, parzybroda, mięsiwa, fileciki karpiowe, owsiane ciasteczka i miody to najlepsze smaki półfinału 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku

 

10. Małopolski Festiwal Smaku okazał się bardzo udany. A wszystko za sprawą wystawców z powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego, którzy przez całą niedzielę kusili znakomitymi wyrobami. Festiwal przyciągnął tłumy ludzi, którzy przybyli na oświęcimski rynek, by próbować tradycyjnych wyrobów: kaszanki, pasztetów, smalcu i chleba na zakwasie. Atrakcją były warsztaty kulinarne z kuchmistrzami reprezentowanymi przez Krzysztofa Gawlika członka światowej organizacji szefów kuchni (WACS-World Association of Chefs Societies oraz RM Gastro), a także mistrzów kuchni Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Nie zabrakło także pokazów kulinarnych w wykonaniu gwiazd m.in. Macieja Koźlakowskiego finalisty I edycji programu Masterchef (TVN) oraz szefów kuchni topowych oświęcimskich restauracji. Goście Festiwalu pod okiem profesjonalistów przygotowali wspólnie chrzanówkę na wędzonce oraz zupę ze słodkiej kapusty z Gdowa. W Oświęcimiu swój kunszt zaprezentował Sebastian Schrom z restauracji La Rossa, a także kucharze z Restauracji Europa. Do wspólnego gotowania przyłączyli się również marszałek Marek Sowa oraz pełniący funkcję prezydenta Oświęcimia Janusz Chwierut. Samorządowcy wraz z blogerami kulinarnymi oraz profesjonalnymi kucharzami przygotowali tradycyjną zupę „sekulotkę”.

 

 

10. Małopolski Festiwal Smaku okazał się bardzo udany. A wszystko za sprawą wystawców z powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego, którzy przez całą niedzielę kusili znakomitymi wyrobami. Festiwal przyciągnął tłumy ludzi, którzy przybyli na oświęcimski rynek, by próbować tradycyjnych wyrobów: kaszanki, pasztetów, smalcu i chleba na zakwasie. Atrakcją były warsztaty kulinarne z kuchmistrzami reprezentowanymi przez Krzysztofa Gawlika członka światowej organizacji szefów kuchni (WACS-World Association of Chefs Societies oraz RM Gastro), a także mistrzów kuchni Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Nie zabrakło także pokazów kulinarnych w wykonaniu gwiazd m.in. Macieja Koźlakowskiego finalisty I edycji programu Masterchef (TVN) oraz szefów kuchni topowych oświęcimskich restauracji. Goście Festiwalu pod okiem profesjonalistów przygotowali wspólnie chrzanówkę na wędzonce oraz zupę ze słodkiej kapusty z Gdowa. W Oświęcimiu swój kunszt zaprezentował Sebastian Schrom z restauracji La Rossa, a także kucharze z Restauracji Europa. Do wspólnego gotowania przyłączyli się również marszałek Marek Sowa oraz pełniący funkcję prezydenta Oświęcimia Janusz Chwierut. Samorządowcy wraz z blogerami kulinarnymi oraz profesjonalnymi kucharzami przygotowali tradycyjną zupę „sekulotkę”.

 

 

 

Półfinał Festiwalu, to także okazja do wyłonienia najlepszych producentów żywności z Oświęcimia i okolic.

 

W kategorii „Ekologiczne Przysmaki” zwyciężyło Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza, producenta galicyjskiej wisienki zalanej jurajskim czarem pustyni. Najlepszym „Tradycyjnym Specjałem” okazał się kołacz jurajski P.P.U.H. Patrycji & Pawła Zofii Rydzyk, a „Smakołykiem z Legendą” mięsiwo z pieca ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa. Smak „jak u mamy” najlepiej oddała parzybroda autorstwa KGW w Mirowie. Twórcy mięsiwa z pieca z Zakładu Jacka Pabisa odebrali Grand Prix przyznane przez festiwalowe jury. II miejsce trafiło do Pracowni Cukierniczej S.C. A.L.A. Piskorka za ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami, a III miejsce do Pasieki nad Wisłą Zygmunta Kurzaka za miód wielokwiatowy. Przyznano również wyróżnienie dla Stowarzyszenia Dolina Karpia oraz firmy FRANK-BUD Franciszka Sałaciaka za fileciki karpiowe w pomidorach. Swoje typy wskazało także jury dziennikarskie obradujące wespół z profesjonalistami. Wyróżnienie od mediów powędrowało do Zakładu Mięsnego Edmunda Barczyka za szynkę z kopytkiem.

 

Nagrody w imieniu władz Małopolski wręczyli: Marek Sowa – marszałek Województwa Małopolskiego oraz Janusz Chwierut – pełniący funkcję prezydenta Oświęcimia. W imprezie wzięła udział także Magdalena Grabowska – szefowa marketingu i PR Delikatesów Alma (Partnera Strategicznego Małopolskiego Festiwalu Smaku).

 

Organizatorzy:

Oświęcimskie Centrum Kultury 

Małopolski Urząd Marszałkowski

Urząd Miasta Oświęcim 

www.malopolskie.pl/

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 


 

 

 

 

Font Resize
Contrast