26.11.2012

“Orlik” przy SP nr 9 na ukończeniu

 
Kilka miesięcy trwała budowa kompleksu sportowego typu "Orlik" przy Szkole Podstawowej nr 9. W pierwszych dniach grudnia inwestycja się zakończy. To kolejny obiekt tego typu wybudowany w naszym mieście. Nowoczesny kompleks sportowy zmienił znacznie wygląd tej części osiedla. – Ta przestrzeń nabiera teraz nowoczesnego, estetycznego wyglądu. Dobrze komponuje się z aleją Tysiąclecia i ul. Nojego – podkreśla Janusz Chwierut pełniący funkcję prezydenta Oświęcimia. – Wierzę, że będzie dobrze służyła zarówno uczniom, jak i mieszkańcom miasta – dodaje.

 
Kilka miesięcy trwała budowa kompleksu sportowego typu "Orlik" przy Szkole Podstawowej nr 9. W pierwszych dniach grudnia inwestycja się zakończy. To kolejny obiekt tego typu wybudowany w naszym mieście. Nowoczesny kompleks sportowy zmienił znacznie wygląd tej części osiedla. – Ta przestrzeń nabiera teraz nowoczesnego, estetycznego wyglądu. Dobrze komponuje się z aleją Tysiąclecia i ul. Nojego – podkreśla Janusz Chwierut pełniący funkcję prezydenta Oświęcimia. – Wierzę, że będzie dobrze służyła zarówno uczniom, jak i mieszkańcom miasta – dodaje.

Jak zapowiada Agata Michalska, dyrektor SP nr 9 z boisk będą korzystać nie tylko uczniowie, ale też młodzież i całe rodziny. Na razie jednak trzeba będzie zaczekać do wiosny, bowiem zimowa aura może w tym przeszkodzić.

Nowy obiekt sportowy składa się z boiska do piłki nożnej i boiska wielofunkcyjnego. Pomyślano również o zapleczu, gdzie są szatnie i pomieszczenia socjalne. Są też eleganckie, drewniane ławeczki, a teren wokół zostanie obsadzony zielenią.
Inwestycja przy "dziewiątce" była również okazją do przebudowy szkolnego parkingu i chodnika oraz wymiany ogrodzenia szkoły od strony ulic: Tysiąclecia i Nojego.

Budowa „Orlika” kosztowała ponad 1,6 mln zł. Miasto otrzymało 250 tys. zł dofinansowania z budżetu województwa małopolskiego. O kolejne dofinansowanie w wysokości 333 tys. zł wystąpiło do Ministerstwa Sportu i Turystyki. Pozostałą kwotę ponad 1 mln zł zabezpieczyło w swoim budżecie. 

Wcześniej szkoła przeszła kompleksową termomodernizację i zyskała nową ciepłą kolorystykę ścian budynku. Dla najmłodszych w czasie wakacji powstał plac zabaw w ramach projektu "Radosna Szkoła".

 

 


 

 


 

 

 

Font Resize
Contrast