Marszałek Piłsudski nie lubił bigosu, chociaż była to potrawa pochodzącą z jego rodzinnych stron. O tym i wielu innych smacznych, ale przede wszystkim historycznych faktach dowiedzą się uczestnicy projektu „Tradycja w garnku. O dziedzictwie kulinarnym”, na który Galeria Książki otrzymała dotację z Muzeum Historii Polski w ramach programu Patriotyzm Jutra.
Gulasz obok strudla i piszingera, paprykarz i ogórki z miodem – tak zastawiony stół najlepiej obrazuje wielokulturowość Galicji. „Tradycja w garnku” to projekt oparty na międzypokoleniowej współpracy seniorów i juniorów, którzy zasmakują w kuchni galicyjskiej, w pysznych gołąbkach i chrupiących obwarzankach, będą ze smakiem poznawać dzieje swojej małej Ojczyzny a przy tym wzmocnią więzi rodzinne. Uczestnikom pokażemy jak tożsamości: polska, austriacka, żydowska spotykają się w garnku i przy kawiarnianym stole.
Mało kto wie, że oświęcimska ludność bogaciła się handlując solą. W XVI wieku sławne stały się oświęcimskie stawy rybne, z których ryby regularnie trafiały na Wawel. W ramach projektu zapraszamy na warsztaty kaligrafii, poznamy makatkowe mądrości a efektem wspólnych działań w oświęcimskiej Bibliotece będzie „Przepiśnik regionalny”.
24 czerwca, o godz. 18 zapraszamy na spotkanie z Ewą Wachowicz, która przybliży małopolskie smaki. O nasze podniebienia zadba Koło Gospodyń Wiejskich z Włosienicy.