12.10.2012

Stanowiska wędkarskie dla osób niepełnosprawnych

Koło miejskie Polskiego Związku Wędkarskiego w Oświęcimiu jest aktywnym członkiem Lokalnej Grupy Rybackiej "Dorzecze Soły i Wieprzówki” z siedzibą w Rajsku. Jak informuje Sekretarz Koła PZW Oświęcim Miasto pan Włodzimierz Nowotarski, koło miejskie jako aktywny podmiot Lokalnej Grupy Rybackiej opracował i wykonał przy pomocy unijnej dotacji (Program Operacyjny „Ryby 2007-2013”) program remontu części infrastruktury na brzegu, w tym budowę dwóch stanowisk wędkarskich dla niepełnosprawnych.

Stanowiska łowieckie przystosowane są do bezpośredniego zjazdu przez inwalidów wózkiem nad sam brzeg wody i wędkowanie z bezpiecznej platformy. Osoby te mają bezwzględne pierwszeństwo w zajęciu takiego miejsca (w odróżnieniu od pozostałych stanowisk – gdzie obowiązuje pierwszeństwo wejścia), co uwzględniono również w regulaminie łowiska – patrz pkt.6.f http://www.pzwoswiecim.pl/?act=reg_low

Koło poczyniło starania o dzierżawę wód w miejscowości Rajsko pod Oświęcimiem (5km od miasta), które wówczas były eksploatowanym żwirowiskiem. Obecnie koło dzierżawi tam dwa łowiska powstałe po eksploatacji żwiru: jezioro Długie i Teatrzyk. Ich łączna powierzchnia to około 20ha. Koło włożyło tam ogromną ilość pracy i środków aby doprowadzić te łowiska do stanu zapewniającego członkom wygodny i bezpieczny dojazd i dostęp do wody. Zrekultywowano i zagospodarowano brzegi. Przystosowano je również do potrzeb przeprowadzania zawodów wędkarskich co najmniej klasy okręgowej. Zorganizowano bazę kontenerową, która wykorzystywana jest jako zaplecze socjalno-gospodarcze podczas organizowanych tam imprez wędkarskich. Wody te są intensywnie, kilkakrotnie w ciągu roku zarybiane. Ponadto koło dzierżawi 2,5ha zbiornik Kamieniec w obrębie miasta.

W kole prowadzi się intensywną działalność sportową. Kadra koła należy do czołowych w okręgu. Nasi kadrowicze wielokrotnie byli Mistrzami Okręgu w dyscyplinie spławikowej seniorów i kobiet, byli również członkami kadry Polski. Staramy się organizować dużą liczbę zawodów dla członków koła. Co roku odbywa się również na naszych wodach kilka zawodów rangi okręgowej.

Zapraszam zatem wszystkie osoby niepełnosprawne poruszające się na wózkach inwalidzkich do aktywnego udziału w formie rekreacji jaką jest wędkowanie. Koło miejskie PZW w Oświęcimiu zaprasza także do udziału w zawodach wędkarskich. Jest to świetna forma aktywizacji ruchowej, społecznej a także wypoczynku na świeżym powietrzu.